Vuur stoken: Kampvuur of Verbranden snoeihout

Kampvuur

U mag niet zomaar vuur stoken in de open lucht zoals een kampvuur. Wilt u dit toch doen? Dan vraagt u een ontheffing aan bij de gemeente. U kunt alleen een ontheffing voor een kampvuur aanvragen in het kader van een georganiseerde activiteit door een (jeugd)organisatie of vereniging.

Let op

  • U hoeft geen ontheffing te vragen als u vuur maakt met kaarsen, fakkels, vuurkorven, terrashaarden of als u een vuur stookt om te koken, bakken en braden, zoals bij een barbecue.
  • Kerstboomverbrandingen en Paasvuren zijn niet toegestaan.

Digitaal aanvragen met DigiD of eHerkenning

Voor deze aanvraag moet u inloggen als particulier met DigiD en als bedrijf met eHerkenning. U heeft hiervoor een eHerkenningsmiddel nodig met betrouwbaarheidsniveau 2+ of hoger.

Wat moet ik doen?

U vraagt de ontheffing aan bij de gemeente. Geef hierbij de volgende informatie:

  • de locatie van het vuur;
  • de datum, starttijd en tijdsduur van het vuur.

Hoe lang duurt het?

U ontvangt binnen 8 weken bericht of u de ontheffing krijgt.

Bezwaar maken

Als u het niet eens bent met de beslissing van de gemeente dan kunt u binnen 6 weken bezwaar maken.

Verbranden snoeihout

Het verbranden van snoeihout is niet meer toegestaan. Verbranden van snoeihout in de open lucht veroorzaakt fijn stof en andere schadelijke stoffen in de lucht. Dit is schadelijk voor de gezondheid. Daarnaast geeft het overlast door geur en rook.

U kunt het snoeihout laten ophalen door de DAR. Er mag maximaal 10 m3 snoeihout worden aangeboden. U betaal dan € 37,50 aan voorrijkosten. Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak kunt terecht op www.dar.nl.

U kunt het snoeiafval ook zelf naar de milieustraat brengen. Dan zijn er geen kosten aan verbonden.