Vergroen de straat met een boomtuintje

Sommige bomen in gemeente Berg en Dal zijn omringd met kale grond. Wilt u graag meer groen in de straat? Ga dan aan de slag met het beplanten van de boomspiegel en maak een boomtuintje. Zo fleurt u de straat op. Lees hier hoe u dit kunt doen.

Samen vergroenen
Meer planten, bloemen en bomen in de straat maakt gezelliger en gezonder. Zo loopt de temperatuur tijdens een zeer warme zomer minder hoog op dan in een stenen straat. Bovendien kan in een groene buurt het regenwater beter wegzakken in de bodem. Dat is goed voor de planten en bomen, het aanvullen van het grondwater en er is minder kans op een overbelast riool. Beplante boomspiegels zijn ook een fijne plek voor vogels, vlinders, wilde bijen en andere insecten.

Ligt er in uw straat een onverharde boomspiegel (ruimte rondom een boom in de openbare ruimte) zonder gemeentelijke beplanting, dan mag u hiervan een boomtuintje maken.

Hoe vraag ik een boomtuintje aan?

Vraag voordat u begint met aanplanten of inzaaien van de boomspiegel toestemming bij de gemeente. Vul daarvoor dit formulier in. 

Vraag een boomtuintje aan

Na goedkeuring ontvangt u binnen 3 weken bericht dat u kunt beginnen met beplanting. Wij plaatsen daarna ook een ‘Buurtgroen’ tegel bij het boomtuintje. De buitendienst weet daardoor dat ze deze plek kunnen overslaan omdat u als bewoner zelf zorgt voor het onderhoud.

LET OP: sommige boomspiegels zijn niet geschikt om te beplanten omdat ze vol liggen met wortels of omdat er weinig losse grond is. Soms hebben boomspiegels al gemeentelijke beplanting, ook deze komen niet in aanmerking voor een boomtuintje.

Spelregels

Voor het maken en onderhouden van een boomtuintje gelden de volgende spelregels:

  • De boom en de grond eromheen blijft altijd eigendom van gemeente Berg en Dal. De gemeente zorgt voor onderhoud aan de boom en de verharding eromheen. Dit doen we zo zorgvuldig mogelijk. Ontstaat er toch schade aan de boomtuin? Dan kunt u gemeente niet aansprakelijk stellen. Dit geldt ook voor werkzaamheden aan kabels en leidingen
  • Het is niet toegestaan om de boomspiegel op te hogen met extra grond.
  • U mag geen werkzaamheden uitvoeren aan de boom zelf. Dit doet de gemeente.
  • U mag geen boomwortels beschadigen of verwijderen.
  • Graaf niet dieper dan 25 cm vanwege kabels en leidingen en wellicht boomwortels.
  • U mag geen klimplanten of planten met diepe wortels in de boomtuin aanplanten, zoals andere bomen of heesters. Ook mag u geen invasieve exoten of woekerende planten (zoals bamboe, duizendknoop) of (giftige) planten met stekels en doornen neerzetten.
  • Het formaat rond het boomtuintje mag niet worden aangepast. U mag geen verharding weghalen of bandjes, hekjes of muurtjes plaatsen.
  • U zorgt zelf voor de aanschaf van beplanting, de aanleg, onderhoud en water geven van het boomtuintje.
  • U ruimt zelf het snoeiafval en aangewaaid zwerfafval op.
  • Het boomtuintje mag geen overlast veroorzaken voor de verkeersveiligheid, hou daarom de beplanting laag (maximaal 50 cm hoog).
  • Beperk overhangend groen zodat altijd een goede doorgang over de stoep blijft voor voorbijgangers en/of de buren.
  • Gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen is niet toegestaan.
Geschikte plantensoorten

U mag zelf de inrichting van het boomtuintje bepalen. Wel zijn er een paar aandachtspunten. Onder een boom, rondom de stam, is de grond vaak wat droger. U gaat planten tussen de wortels van een boom. Planten die diep wortelen of overhangen zijn ongeschikt. U mag ook geen klimplanten, grote struiken of boompjes plaatsen of planten met doorns of stekels. Het boomtuintje ligt in de openbare ruimte dus koop bij voorkeur niet al te dure planten. Of kies voor biologische bloembollen of bloemzaad. Plant bij voorkeur planten die alleen in Nederland voorkomen en die duurzaam, sterk, meerjarig en bij- en vlindervriendelijk zijn. Plant liever geen één-jarige planten omdat er dan meer kans is op beschadigde wortels wanneer u ieder jaar opnieuw plant.

Planttips:

Vaste planten op schaduwplaatsen zoals gevlekt longkruid, maagdenpalm, kruipend zenegroen, elfenbloem, ooievaarsbek, vrouwenmantel.
Vaste planten op zonnige plekken zoals lavendel, duizendblad, zonnehoed, tijm, kattenstaart, kogeldistel.
Bloembollen als krokus, narcis, tulp, sierui, blauw druifje.

Tip: Vraag eventueel advies bij een tuincentrum of kweker in de buurt. Zij weten precies welke plant geschikt is voor de plek die u wil beplanten. Neem een foto mee.

Hoe maak ik een boomtuintje?

Stap 1: check of de boom geschikt is voor een boomtuintje. Is de grond rondom de boom volledig kaal. Is er voldoende ruimte rondom de boom? Zijn er geen zichtbare wortels boven de grond?

Stap 2: Verwijder eerst eventueel ongewenst onkruid en zwerfafval uit de boomspiegel.

Stap 3: Maak voorzichtig de grond los zonder dat de boomwortels worden geraakt of beschadigd. Het heeft de voorkeur dat u geen extra grond toevoegt! Soms is het echter nodig om de grond vruchtbaarder te maken. In dat geval kunt u klein beetje biologische tuinaarde door de grond mengen maar zorg ervoor dat de grond nauwelijks wordt opgehoogd. U mag geen stoeptegels verwijderen of een randje rondom de boomspiegel maken.

Stap 4: Zet (vaste) plantjes in de boomspiegel. Graaf bij het planten niet te diep om de wortels van de boom niet te beschadigen. U kunt ook kiezen voor bloemzaad of bloembollen.

Stap 5: Geef het boomtuintje regelmatig water (vang thuis regenwater op in een ton zo heeft u altijd een voorraad gratis water tijdens een droge periode). Zeker in het begin hebben nieuwe planten wat extra aandacht nodig.

Stap 6: Zorg ervoor dat de stoep altijd bereikbaar blijft en snoei overhangende planten. Zo hebben voetgangers er geen last van. Haal regelmatig de uitgebloeide bloemen weg. Dit stimuleert vaak nog een tweede bloeiperiode. Verwijder ook regelmatig het onkruid en aangewaaid zwerfafval. Laat bij voorkeur in de herfst en winter het blad en afgestorven plantenresten liggen. Veel nuttige dieren brengen hier hun winterslaap door of vinden er voedsel. Op een natuurlijke manier en helemaal gratis wordt ieder jaar gezorgd voor bemesting en verbetering van de structuur van de bodem. Om het bodemleven niet te verstoren is het goed om de bodem zo veel mogelijk met rust te laten. Niet omspitten dus en gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen.

Stap 7: Geniet van uw boomtuintje. U zorgt nu voor meer kleur en sfeer in de straat en voor een feestje voor de beestjes. Samen met bewoners maken we stap voor stap gemeente Berg en Dal een beetje groener!

Boomtuintje opzeggen?

Er kan altijd een reden ontstaan waarom u niet langer zelf voor het onderhoud van het boomtuintje kunt zorgen. Wilt u toch geen boomtuintje meer? Dan geeft u dit aan ons door via de afdeling Openbare Ruimte. Bel of mail hiervoor naar 14024 of steenbreek@bergendal.nl.

Ook de gemeente kan de samenwerking opzeggen. Dit gebeurt wanneer het boomtuintje niet goed wordt onderhouden of de spelregels niet worden nageleefd.

Soms heeft een boom een ziekte of gaat dood. Niet alle bomen worden altijd vervangen. Ook kan het zijn dat er groot onderhoud of herinrichting gepland staat in uw buurt. In deze gevallen kan het voorkomen dat een boomtuintje niet langer mogelijk is.