Vanaf 2024 haalt Dar het hele jaar door iedere 2 weken gft-afval op

De gemeente heeft eind 2023 besloten om vanaf 2024 de wekelijkse ‘zomerinzameling’ van gft-afval af te schaffen. Afgelopen zomer (2023) kon Dar niet genoeg personeel vinden om iedere week het gft-afval op te halen. Ook in de toekomst verwacht DAR niet genoeg personeel te vinden. Zonder voldoende chauffeurs is het onmogelijk om iedere week het gft-afval op te halen. In 2023 was het dus al zo, maar ook vanaf 2024 wordt daarom het hele jaar door het gft-afval iedere 2 weken opgehaald.

Berg en Dal was één van de weinige gemeenten met een wekelijkse ‘zomerinzameling’ van gft-afval. Dat betekende dat Dar in de maanden mei tot en met oktober het gft-afval iedere week kwam ophalen. 

Wethouder Alex ten Westeneind: “Regionaal hebben we gesprekken gevoerd over de wekelijkse inzameling van gft-afval. Uiteindelijk bleek het voor Dar niet mogelijk om voldoende gekwalificeerde chauffeurs te vinden voor de wekelijkse inzameling. Hierdoor wordt vanaf 2024 het gft-afval iedere 2 weken opgehaald. We betreuren dat we deze stap moeten nemen.”

Wat betekent dit voor de kosten?

Voor wat betreft de afvalstoffenheffing in onze gemeente: deze is kostendekkend. Dat betekent dat de gemeente of DAR hier geen winst op maakt. Mocht u meer moeten betalen heeft dat andere oorzaken, zoals hogere kosten. 

Afval ophalen gaat tegen de kostprijs. Minder vaak ophalen betekent dat we als gemeente minder betalen aan DAR. Gedurende het jaar zijn er meer van deze plussen en minnen. Denk bijvoorbeeld aan extra inzet van DAR om gedumpt afval op te halen. Na afloop van het jaar volgt de eindafrekening. Als we dan meer betaald hebben dan DAR aan kosten heeft gemaakt, dan ontvangen we dat terug. Als DAR meer kosten heeft moeten maken dan we tot dan toe betaald hebben, dan moeten we dat alsnog extra betalen aan Dar. Hieronder leggen we dit uitgebreider uit. Goed om te weten: we proberen de service aan onze inwoners op een goed peil te houden en te zorgen dat iedereen zijn afval goed kwijt kan en krijgt waarvoor u betaalt. 

Uitgebreidere uitleg over de kosten van afval ophalen

De totale afvalbegroting van de gemeente bestaat uit veel verschillende kosten en inkomsten. We proberen die kosten en inkomsten vooraf zo goed mogelijk in te schatten. Op basis van die vooraf ingeschatte totale kosten berekenen we vervolgens een kostendekkende (en dus zonder winst) afvalstoffenheffing die ieder huishouden moet betalen. Voorbeeld: de kosten voor 2023 hebben we half 2022 ingeschat en omgerekend naar een bedrag afvalstoffenheffing per huishouden. De hoogte van die afvalstoffenheffing is in december 2022 door onze gemeenteraad vastgesteld. De aanslag is begin 2023 verstuurd naar alle huishoudens.
Als gedurende het jaar blijkt dat een deel van de werkzaamheden helaas niet uitgevoerd kan worden, kunnen we de afvalstoffenheffing niet meer aanpassen. We gaan ook niets terugstorten of compenseren. Dat kost erg veel tijd (en dus geld) en kent enkele praktische problemen. 

De werkzaamheden die niet uitgevoerd kunnen worden hoeft de gemeente uiteraard ook niet te betalen aan DAR. Dus de rekening voor dit onderdeel wordt achteraf iets lager. Voor alle onderdelen van de afvalbegroting kijken we achteraf wat de werkelijke kosten zijn geworden. Als voorbeeld: we schatten vooraf ook de verschillende hoeveelheden afval in, en op basis van die hoeveelheden rekenen we vooraf uit wat het kost om dat afval te verwerken. Maar pas achteraf blijkt of we meer of minder kilo’s van een bepaalde afvalsoort hebben ingezameld, bijvoorbeeld doordat mensen meer of minder goed het afval hebben gescheiden. En zoals u hierboven kunt lezen komt het ook voor dat DAR extra vaak gedumpt afval moet ophalen. Ook dat kost geld. We weten dus ook pas achteraf of de werkelijke kosten hoger of lager zijn dan we vooraf dachten.

Zo hebben we voor alle onderdelen van de afvalbegroting achteraf plussen en minnen die samen komen tot een eindbedrag. Dat kan een positief of negatief eindbedrag zijn. Dat eindbedrag verrekenen we na afloop van het jaar met de algemene middelen (dus de portemonnee van ons allemaal) van de gemeente.

Zijn er alternatieven?

Ja, zo kunt u een grotere of extra gft-container bij DAR aanschaffen. Dit en meer opties leest u hier: https://www.dar.nl/afval/containers. 

Vragen of meer informatie?

Voor meer informatie over het scheiden en ophalen van gft-afval, kunt u terecht op www.dar.nl/gft. Of neem contact op met het klantencontactcentrum van Dar via info@dar.nl of 024-3716000.