Project Het Wisselpad

Er is een groot tekort aan woningen. Daarom moeten er de komende jaren veel nieuwe woningen bijkomen. De gemeente is van plan om woningen te bouwen aan het Wisselpad in het centrum van Groesbeek. 

Doelen van de gemeente

De locatie Wisselpad is van de gemeente Berg en Dal. We willen met dit project:

  • de uitstraling van het centrum van Groesbeek verbeteren door een beschikbare locatie vlakbij het centrum te benutten;
  • de krapte op woningmarkt verlichten;
  • maatschappelijke meerwaarde creeëren; door de woningen betaalbaar te houden.
  • geen verlies maken op de grond.

Woningbouw Wisselpad

Na een stedenbouwkundige studie heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om twee woonconcepten voor het Wisselpad verder te onderzoeken. Het gaat om de bouw van:

  • een appartementencomplex van 8-9 woningen, of
  • 8 boven- en benedenwoningen

Om meer inzicht te krijgen in deze twee woonconcepten hebben we op woensdag 29 januari een inwonersavond georganiseerd. Tijdens deze avond zijn we in gesprek gegaan met omwonenden van het Wisselpad. Wij willen alle aanwezigen hartelijk bedanken voor het bijwonen van de avond. In totaal waren er bijna 50 inwoners aanwezig.

De presentatie van de inwonersavond en van de twee woonconcepten vindt u hier:

Hoe gaan we nu verder?

Tijdens de avond hebben we twee concepten voor het Wisselpad gepresenteerd. Inwoners konden aangeven welk concept hun voorkeur heeft. De verdeling vindt u terug in onderstaande pdf:

Zoals u in de pdf kunt lezen, is er bij inwoners een voorkeur voor het tweede woonconcept: 8 beneden- en bovenwoningen. De gemeente gaat deze keuze van inwoners volgen. We gaan vanaf nu verder met 8 boven- en benedenwoningen.

Op de avond gaven inwoners aan dat ze ook in het vervolg mee willen praten over Het Wisselpad.

Dit doen we op twee manieren: 

1.    We gaan 1-op-1 in gesprek met de directe omwonenden. Dit zijn de inwoners die pal naast Het Wisselpad wonen. Zij krijgen nog een uitnodiging hiervoor;

2.    Ook gaat de gemeente werken met een zogeheten klankbordgroep. Een klankbordgroep is een groep betrokken inwoners die actief meedenken over het project. Op een later moment maken we hier meer over bekend; denk aan hoe groot de groep zal zijn, hoe u zich kunt aanmelden, etc..

Vervolgstappen

 Dit zijn de vervolgstappen voor het project:

1.    De definitieve keuze van het woonconcept wordt voorgelegd aan het college Burgemeester en Wethouders en de gemeenteraad.

2.    Vervolgens gaat de gemeente de verkoop van het perceel aan een projectontwikkelaar voorbereiden.

3.    De projectontwikkelaar gaat daarna verder met het ontwerp voor Het Wisselpad. Hierbij doorloopt hij ook een participatietraject met inwoners. De manier waarop de ontwikkelaar dit gaat doen wordt duidelijk na de verkoop van het perceel. Bij dit participatietraject blijft de gemeente nauw betrokken.

Informatie

De gemeente houdt inwoners op de hoogte van de ontwikkelingen van het Wisselpad via nieuwsbrieven en via deze website. Wilt u de nieuwsbrieven over het Wisselpad per e-mail ontvangen? Stuur dan een mail naar Rafael Hes, r.hes@bergendal.nl.

Vragen en antwoorden

Welke type woningen komen er aan het Wisselpad?

Er komen boven- en benedenwoningen. Dit zijn allemaal  koopwoningen.

Wat is de prijs van de woningen?

Wij streven naar een prijs van ongeveer € 300.000 vrij op naam, aangepast aan de stijgingen van de prijzen. Mogelijk verschilt die prijs iets per woning. Later in het project wordt duidelijk of deze prijs haalbaar is.

Wat is de doelgroep voor de woningen?

We richten ons op betaalbare koopwoningen voor lokale koopstarters (bovenverdiepingen) en doorstromers (begane grond).

Hoe groot worden de woningen?

De woningen  op de benedenverdieping zijn kleiner dan die op de bovenverdieping. De woningen op de benedenverdieping zijn ongeveer 50-70 m2. De woningen op de bovenverdieping ongeveer 70-90 m2. De oppervlaktes zijn gebruiksoppervlak (GO). De oppervlaktes kunnen nog veranderen omdat een projectontwikkelaar het ontwerp voor de woningen nog gaat maken. 

Hoe hoog worden de woningen?

Het gebouw krijgt twee verdiepingen en een kap. Dit is ongeveer 11 meter hoog.

Vanaf welk nulpeil wordt de hoogte gemeten?

De hoogte van de bebouwing wordt gemeten vanaf de Stationsweg. Het definitieve nulpeil moet nog worden vastgesteld.

De gemeente heeft de grond gekocht van ProRail. Staat er iets in de koopovereenkomst over de afstand van de rails (van de Draisine) tot de bebouwing?

In de overeenkomst met ProRail zijn geen afspraken gemaakt over de afstand van bebouwing tot de rails.

Komen er ondergrondse containers? En zo ja, waar komen deze?

Dit is nog niet bekend. Het kan zijn dat er ‘normale’ afvalbakken komen, omdat ondergrondse containers een betere optie zijn bij hoogbouw of een appartementencomplex.

Hoeveel parkeerplaatsen komen er?

Het aantal parkeerplaatsen staat vast. De gemeente volgt de normen van het Centrum voor Regelgeving en Onderzoek in de Grond-, Water- en Wegenbouw en de Verkeerstechniek (CROW). Het aantal parkeerplaatsen is afhankelijk van het aantal woningen en de grootte van de woningen. Bij 8 woningen komen er 12 parkeerplaatsen op eigen terrein. Waar de parkeerplaatsen precies komen staat nog niet vast.