Woont u alleen en bent u niet meer zo goed ter been? Of heeft u andere beperkingen waardoor u zich niet meer zo zeker voelt alleen in huis? U kunt bijvoorbeeld vallen en niet meer op kunnen staan om te bellen. Wie haalt er dan hulp? Hieronder informeren wij u over de verschillende mogelijkheden.

Hoe werkt het?

Alarm via de mobiele telefoon

Een simpele oplossing hiervoor is een alarm via de mobiele telefoon. Hiervoor is een speciale mobiele telefoon nodig waarop een alarmknop zit. Met een druk op de alarmknop worden tegelijk een aantal telefoonnummers gebeld naar uw keuze. De plaats waar u zich bevindt , wordt ook doorgegeven. U moet de mobiele telefoon wel altijd bij u hebben. Meer informatie kunt u bijvoorbeeld vinden op www.seniorentelefoonwinkel.nl, of www.m-alert.nl

Personenalarmering installeren in huis

U kunt er ook voor kiezen om een personenalarmering te laten installeren in uw huis. U draagt dan een alarmknop om uw pols. Door daarop te drukken u hulp kunt inroepen in een noodsituatie via een alarmcentrale. De alarmcentrale heeft drie telefoonnummers van bekenden van u, en belt deze mensen tot ze met één van hen contact heeft. De bekende (familie of een kennis uit de buurt) gaat vervolgens bij u kijken wat er aan de hand is.

Als er geen bekende is die gebeld kan worden, kunt u ook kiezen voor professionele alarmopvolging. Dan komt een professional naar uw huis en opent de deur door middel van een sleutelkluisje bij uw voordeur. Niet elke organisatie biedt professionele alarmopvolging aan, dus vraag daarnaar.

Aanvragen van een medische indicatie

Bij elke zorgverzekeraar is het aanvragen van een medische indicatie voor een personenalarmering weer anders geregeld. Het is daarom verstandig om hierover contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.

  • Bij CZ kunt u hiervoor bellen met de klantenservice: 088 555 77 77 (bestaande klanten) en 088 555 70 00 (nieuwe klanten)
  • Bij VGZ kunt u bellen met CSI: 040-2580155. CSI is een aanbieder van personenalarmering waar VGZ mee werkt. Deze aanbieder doet ook de beoordeling van de medische noodzaak voor VGZ. CSI werkt voor meer zorgverzekeraars, zodat zij u ook daarin kunnen informeren.

Wat heeft u nodig voor het aanvragen van een medische indicatie?

Meestal heeft u een kort verwijsbriefje nodig van uw huisarts of specialist. Maar dat is niet altijd voldoende. Vaak moet u van uw zorgverzekeraar ook een vragenlijst invullen over uw persoonlijke situatie. Op grond van deze stukken beoordeelt de zorgverzekeraar of een personenalarmering in uw situatie medisch noodzakelijk is.

Wel of niet vergoeding personenalarmering

Heeft u een medische indicatie gekregen?

Dan kunt u de kosten gedeeltelijk of geheel vergoed krijgen van uw zorgverzekering. U bent dan wel verplicht om de personenalarmering af te nemen bij de aanbieder waar uw zorgverzekeraar een contract mee heeft. Bij CZ en VGZ bijvoorbeeld is dat CSI. Bij Achmea en Zilveren Kruis is dat Eurocross assistance.

Heeft u geen medische indicatie gekregen?

Dan zijn de kosten geheel voor u. U bent dan wel vrij in de keuze van een aanbieder. Er zijn veel aanbieders van personenalarmering. In het overzicht hierboven staan er vijf.

Kosten personenalarmering

Aan een personenalarmering zitten kosten, namelijk de installatiekosten, de maandelijkse abonnementskosten van de apparatuur, en eventueel de kosten van professionele alarmopvolging. De kosten verschillen per aanbieder. De aanbieder kan u hierover informeren.

Aanbieders personenalarmering

AanbiederWebsiteTelefoonnummer
Forte Welzijn, Berg en Dal, eXtra dienstenAlarmeringsopvolging Wijchen (extra-diensten.nl)06 44418260
CSI, landelijkhttps://csiservice.nl040 2580155
m-alert, landelijkwww.m-alert.nl0413 273155
Verian, regiowww.verian.nl088 1263126
ANWB-personenhulp, landelijkwww.anwb.nl088 2692888

Kunt u de kosten van personenalarmering vergoed krijgen?

Het is verstandig om bij uw zorgverzekeraar na te gaan of u de kosten van de personenalarmering gedeeltelijk of geheel vergoed kan krijgen van uw zorgverzekering. Voorwaarde voor vergoeding is dat de personenalarmering voor u medisch noodzakelijk is. U moet daarvoor een medische indicatie aanvragen bij uw zorgverzekeraar.