Opvang Oekraïners uitgebreid

Dit is een oud bericht.

Het is alweer twee jaar geleden (maart 2022) dat we de eerste vijftig gevluchte Oekraïners in opvanglocatie De Kentering ontvingen. De Kentering is een voormalig kantorenpand op het terrein van Dekkerswald aan de Nijmeegsebaan in Groesbeek. De gemeente huurt dit gebouw. Dit gebouw hebben we de afgelopen jaren verbouwd zodat 230 gevluchte Oekraïners er kunnen wonen. Begin maart 2024 hebben we de laatste verbouwing afgerond en zijn er ruim 40 nieuwe opvangplekken bijgekomen. Daarmee is alle ruimte in het gebouw nu benut. In totaal wonen in onze gemeente ruim circa 320 Oekraïners. Een klein deel woont bij een gastgezin, of huurt zelf een woonruimte.

Wie wonen er nu op De Kentering?
Ook in de oude pastorie in Leuth en in de Muntberg (in het bos in Groesbeek) woonden Oekraïners sinds het uitbreken van de oorlog. Deze tijdelijke locaties kunnen we niet meer gebruiken, omdat de eigenaar er andere plannen mee heeft. Daarom gebruiken we de nieuwe plekken op De Kentering voor hen. Ook wonen er nu Oekraïners op de nieuwe plekken, die tot nog toe bij particulieren woonden. Daarnaast zijn er nieuwe vluchtelingen uit Oekraïne gekomen.

Hoe is het wonen op De Kentering?
Op de Kentering zijn veel verschillende soorten kamers. Er zijn een paar eenpersoonskamers, maar vooral veel twee- of vierpersoonskamers. De voorzieningen (keuken, douche, toilet) zijn gemeenschappelijk. De nieuwe vleugel heeft vooral vierpersoonskamers voor gezinnen. Ook kunnen mindervalide vluchtelingen daar een passende plek vinden. 

Achter de Kentering staan wat picknicktafels en speeltoestellen voor de ruim zeventig kinderen die er wonen. Ook is er een kleine moestuin waar een groepje vrouwen dit jaar gaat proberen Oekraïense zaden in Nederlandse bodem te laten groeien. Vorig jaar was de moestuin erg geslaagd en hebben ze zelf groenten en kruiden gekweekt. Zonnebloemen mogen deze zomer ook niet ontbreken. Samen met de bewoners hebben de verantwoordelijke medewerkers zonnebloemzaadjes geplant om stil te staan bij het feit dat het al weer twee jaar geleden is dat de eerste vluchtelingen arriveerden.

Werken, leren en vrije tijd
We zien dat de vluchtelingen uit Oekraïne hier snel aan het werk gaan. Veel mensen werken in de bouw of in de schoonmaak. Soms ook bij lokale ondernemers. Veel bewoners willen graag werk in hun eigen vakgebied. Beheersing van de Nederlandse taal is dan belangrijk. Daarom bieden we taalles Nederlands en Engels aan. 

De kinderen onder de achttien jaar gaan allemaal naar school. Op de basisschool zitten ze maximaal één schooljaar in een Oekraïense klas, daarna stromen ze door naar een reguliere Nederlandse klas. Ze krijgen dan uiteraard nog wel extra begeleiding van een Oekraïense juf die goed Engels -en ondertussen Nederlands- spreekt. De tieners gaan naar een zogenoemde schakelklas waar ze Nederlands leren. Een deel van hen kan al zo goed Nederlands dat ze naar een reguliere middelbare school gaan! Een deel van de peuters gaat naar de peuteropvang in Groesbeek. Hier leren ze alvast Nederlands zodat ze een goede start kunnen maken in groep 1.

Daarnaast voetballen veel van de jongeren en kinderen bij de Treffers. Langzamerhand vinden de ouders ook de weg naar andere verenigingen, veelal in Nijmegen. Vechtsporten lijken populair te zijn onder de jongens hier. 
 

Aan het begin van de opvang/oorlog kwam er enorm veel hulp vanuit de lokale samenleving. Hoe is dat nu?
Van buren op het Dekkerswald terrein krijgen ze op De Kentering nog wel eens oude meubels. Dit wordt erg gewaardeerd door de bewoners, zo kunnen zij hun kamers verder inrichten zoals ze zelf willen. De meesten hebben namelijk bijna alles moeten achterlaten in Oekraïne. 

Als er inwoners goederen willen geven gaat dat nu via de kringloopwinkel in Groesbeek. De bewoners van De Kentering komen daar ook geregeld. Door de opening van de extra kamers is er op de Kentering geen ruimte meer voor een 'mini kringloopwinkel'. Ondanks dat het lief bedoeld is: breng ajb geen spullen daar naartoe.

Daarnaast is extra hulp natuurlijk altijd welkom. Bijvoorbeeld op het gebied van taal. We werken vaak met vrijwillige tolken. Dit zijn inwoners uit onze eigen gemeente die Oekraïens  spreken. Bewoners vinden het spreken van Nederlands moeilijk en spannend. Ze willen geen fouten maken en vinden ze onze taal erg lastig, aldus locatieleider Lindy. We willen daarom ook  inzetten op taalmaatjes voor bewoners die Nederlands willen leren. Eén op één is het leren van een moeilijke taal laagdrempeliger en kun je het ook combineren met iets anders. Zoals bijvoorbeeld een bezoekje aan de markt.

Wilt u zich inzetten als taalmaatje of als tolk-vrijwilliger meldt u zich dan via het emailadres oekraine@bergendal.nl

Voorbeeld van een slaapkamer. En de gedeelde keuken en sanitair
Door de kinderen gemaakt tekeningen
De speelplek bij De Kentering