Ongedierte-eikenprocessierups

In de maanden mei, juni en juli kunt u op eikenbomen behaarde rupsen aantreffen. Dit zijn eikenprocessierupsen. De rupsen maken grote nesten op de stammen en takken van eikenbomen. Na contact met de brandharen van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Blijf uit de buurt van bomen waarin de eikenprocessierupsen zitten. 

Gezondheidsklachten

De eikenprocessierups is een vervelend beestje door zijn brandharen. Een volgroeide rups heeft er ongeveer 700.000. Deze haartjes zijn met het blote oog niet te zien. Als u de rups aanraakt, dringen de pijlvormige brandhaartjes in de huid, ogen en luchtwegen.

  • Na het aanraken van de brandhaartjes kunt u meteen (hevige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en een ontsteking krijgen.
  • Ogen kunnen rood en dik worden en/of ontstoken raken.
  • Andere klachten lijken op een verkoudheid. Een loopneus, kriebel in de keel, hoesten, moeilijk slikken en kortademigheid.
  • Braken, duizeligheid, koorts en algehele malaise passen ook bij de klachten.

Wat kunt u doen?

Heeft u klachten? Voorkom dan dat de brandharen zich verder op uw huid verspreiden. Strip de huid met plakband. Doe dit direct na contact. Spoel daarna de huid en de ogen met lauw water af. De brandharen krijgt u moeilijk uit uw kleding. Het beste is om besmette kleding te wassen op 60ºC.

Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot twee weken vanzelf. Bij hevige jeuk kunnen zalfjes tegen jeuk (bijvoorbeeld op basis van menthol) verlichting geven. Zijn de klachten ernstiger, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan.

Hoe voorkomt u problemen?

Gaat u naar een natuurgebied waar de rups voorkomt? Bedek dan uw hals, armen en benen goed. Vermijd routes met veel eikenbomen. Raak de rupsen, (oude) brandharen, spinselnesten en vervellingshuidjes niet aan. Vertel ook aan uw kinderen dat de rupsjes gevaarlijk zijn.

Wat kunt u doen bij overlast?

Ziet u een nest in een gemeenteboom op een plek waar het veel overlast geeft? Geef het dan aan ons door. U kunt dat doen via www.bergendal.nl/meldpuntbuitenruimte of via de app Meldpunt Buitenruimte (categorie dieren en dierenoverlast).

Heeft u een nest in uw eigen boom? Dan moet u die zelf laten verwijderen. U kunt daarvoor contact opnemen met een professionele bestrijder. Er zijn verschillende lokale bedrijven die deze dienst aanbieden

Meer informatie

Kijk voor 100 veelgestelde vragen met antwoorden op de website www.processierups.nu.