Koninklijke Onderscheiding voor Ton van Raaij, voorzitter Stichting Millings Jaarboek
Op zaterdag 16 november 2024 heeft Ton van Raaij uit Millingen aan de Rijn een Koninklijke Onderscheiding gekregen. Burgemeester Mark Slinkman reikte de onderscheiding uit. Dit deed hij bij de presentatie van de 27e editie van het Millings Jaarboek. Meneer Van Raaij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Ton Van Raaij is al 25 jaar bestuurslid van Stichting Millings jaarboek. Vanaf de derde editie van het Millings Jaarboek in 1998 heeft hij tot en met 2017 de functie van secretaris vervuld. In 2018 heeft hij het voorzitterschap op zich genomen.
Onder zijn leiding zijn diverse veranderingen doorgevoerd zoals het goedkoper printen in plaats van de oude offsetdruk en is de vormgeving gemoderniseerd. Onder zijn voorzitterschap zijn de speciale uitgaven ‘Millingen aan de Hijskraan’, ’Nijntje git fie-tse (in het Millings)’, en het jubileumboek ‘25 x 25’ uitgegeven. Ook zijn twee boeken over de Millingse geschiedenis heruitgegeven.
Naast bestuurslid is meneer Van Raaij actief als redactielid en auteur van diverse artikelen voor het Millings jaarboek.
Evacuatieverhalen
Ton Van Raaij was ook degene die rondom het thema '75 jaar bevrijding' het voortouw nam om evacuatieverhalen uit de polder te bundelen en daarin samenwerking te zoeken met betrokkenen uit Kekerdom, Leuth, Ooij en Beek. Een en ander heeft geleid tot een reeks boeken met indrukwekkende verhalen over de laatste periode van de oorlog in de polder.
Cultureel erfgoed
Daarnaast is meneer Van Raaij enorm actief in het opbouwen en onderhouden van een relevant netwerk ten behoeve van het Millings Jaarboek en het cultureel erfgoed. Zo zoekt hij actief de samenwerking met stichtingen, verenigingen en dorpsinitiatieven die het culturele erfgoed koesteren en neemt hij ook deel aan het Erfgoedberaad van de gemeente Berg en Dal. Hij is een drijvende kracht achter het opzetten van een regionaal streekarchief. Onlangs was hij nog één van de initiatiefnemers voor het opstellen van een gebruikersovereenkomst voor het Zalmkerkje in Millingen aan de Rijn.
Archeologische onderzoeken
Ook heeft hij in een aantal gevallen contact gezocht met archeologen en zelf actief meegewerkt aan diverse archeologische onderzoeken. Zoals de onderzoeken naar de drie locaties waar vermoedelijk het kasteel Spaldrop, de voormalige kloosterboerderij Stiftshof en een historische terechtstellingsplaats zijn geweest.