Het verhaal achter de Turkse avond en het toetje
Woensdag 30 oktober organiseerden Onur en zijn vrienden een Turkse avond bij La Vie en Passie in Groesbeek. Ze maakten voor 35 inwoners het toetje Aşure. Op donderdag 31 oktober gingen ze ook langs het Gasthuis in Millingen. Daar maakten ze zo’n 40 ouderen blij met de Aşure. Onur deelt in dit interview waarom ze de avond hebben georganiseerd. En het verhaal achter het toetje, dat een bijzondere betekenis heeft.
Even voorstellen
“Ik ben Onur Topaloglu, 38 jaar, en ik woon met mijn vrouw en twee kinderen in Groesbeek. In 2022 ben ik uit Turkije gevlucht. Daar werkte ik als docent Engels. Sinds ik in Nederland ben heb ik veel hulp gekregen van mensen uit de gemeente Berg en Dal. Ze helpen ons om een plek te vinden in de samenleving. Daarom wil ik graag iets terugdoen, samen met mijn vrienden.”
Waarom een Turkse Avond?
“We wilden vluchtelingen en inwoners dichter bij elkaar brengen. Het is belangrijk om elkaar te ontmoeten en elkaars cultuur te leren kennen. Zo leer je elkaar beter begrijpen en sluit je vriendschappen. We maakten ook het traditionele toetje Aşure.”
Het verhaal achter Aşure
“Aşure betekent ‘iets delen’. Het gerecht heeft veel verschillende ingrediënten. Dat staat symbool voor mensen met verschillende achtergronden. Of je nu een andere religie, taal of uiterlijk hebt, samen kun je iets moois maken. Door het toetje en het verhaal erachter te delen, wilden we laten zien hoe belangrijk het is contact met elkaar te maken.”
Taal is belangrijk
“Taal is de sleutel om mee te doen in de samenleving. Nederlands leren is niet makkelijk, maar gelukkig zijn er taalcafés en taalmaatjes die helpen. Ook met de Turkse Avond maken we contact en leren we van elkaar. Zo ontstaat er meer begrip.”
Hoe verder?
“De Turkse Avond was een succes. We hebben veel mensen ontmoet. We hopen dat de contacten blijven. In de toekomst willen we misschien meer activiteiten organiseren.”
Wilt u nieuwkomers helpen?
Wilt u nieuwkomers helpen de Nederlandse taal te leren? Kijk dan op www.bergendal.nl/taalmaatjes voor meer informatie. Of meld u aan bij BuddytoBuddy via www.buddytobuddy.nl. Zij koppelen nieuwkomers aan dorpsgenoten op basis van gelijkwaardigheid en gedeelde interesses.