Gladheid bestrijden

In de winter staan de strooiwagens van de gemeente Berg en Dal 24 uur per dag beschikbaar om te strooien waar het nodig is. Door de temperatuur en verwachte neerslag kan de inzet verschillen, van slechts een preventieve ronde tot het blijven rijden bij sneeuwval.

Waarom strooien we niet alle straten en fietspaden?

We krijgen vaak de vraag: "Waarom is er in mijn straat (nog) niet gestrooid?" Het antwoord daarop luidt: we kunnen niet alle wegen en fietspaden in de gemeente strooien of sneeuwvrij maken. Het zijn er teveel. Ze allemaal strooien en/of sneeuwvrij maken kost te veel tijd en geld. 

We hebben in onze gemeente 624 straten en zo'n 2.000.000 m2 meter aan wegen, fietspaden en voetpaden. Deze allemaal strooien en/of sneeuwschuiven zou erg veel tijd en (gemeenschaps)geld kosten. We hebben strooien busroutes, doorgaande wegen, fietspaden en steile wegen. Daar gaat namelijk verreweg het meeste verkeer overheen; soms wel tienduizend voertuigen per etmaal. In de kleinere straten (in de wijken) is veel minder verkeer. Daar gaat het om enkele tientallen voertuigen per etmaal. Als het kan maken we deze straten in orde als de hoofdroutes helemaal schoon zijn.

Soms sneeuwt het zo hard, dat het zelfs niet lukt om ook de belangrijkste wegen en fietspaden sneeuwvrij te houden. 

Plattegrond strooiroutes

Op deze kaart met strooiroutes kunt u precies zien of we in uw omgeving strooien. Wordt er gladheid verwacht? Dan strooien we zo veel mogelijk preventief. Dit betekent dat we voor het glad wordt 'nat zout' strooien. Bij nat strooien blijft zout beter liggen en het is beter voor het milieu.

Niet alle wegen zijn (tegelijkertijd) sneeuwvrij of begaanbaar te maken. We grijpen in waar bestrijding volgens (met de gemeenteraad) gemaakte afspraken voorrang heeft.

Zoutkisten

Op zo’n honderd locaties in onze gemeente staan gele zoutkisten gevuld met strooizout. Hieruit kun u zelf zout halen om de gladheid bij u in de buurt te bestrijden. Is de kist leeg? Dan kunt u dat melden via onze app ‘meldpunt buitenruimte’ of via telefoonnummer 14024. Ook kunt u tijdens openingstijden een emmertje zout halen bij de gemeentewerf aan de Industrieweg 6 in Groesbeek. Hieronder vindt u waar de zoutkisten staan:

Meer informatie en vragen?

Voor vragen kunt u contact met ons opnemen via het algemene telefoonnummer van de gemeente 14 024.