Gemeente wil het makkelijker maken om woningen te bouwen
In Nederland is een woningtekort. Dit geldt ook voor de gemeente Berg en Dal. De gemeente wil hier iets aan doen. Onder andere door de regels voor kleine woningbouwplannen te versoepelen. De nieuwe regels staan in het Toetsingskader kleinschalige woningbouwinitiatieven 2.0. Een eerste versie (concept) hiervan is nu klaar. Wilt u de nieuwe regels inzien? Hieronder leest u hoe u dit kunt doen.
Hoe kunt u het toetsingskader inzien?
Het concept Toetsingskader kleinschalige woningbouwinitiatieven 2.0 ligt vanaf maandag 14 april 2025 zes weken ter inzage in het gemeentehuis. U kunt via telefoonnummer 14024 een afspraak maken om de stukken in te zien. U vindt de stukken ook bij de publicatie op www.officiëlebekendmakingen.nl. Wilt u reageren op de nieuwe regels? In de publicatie die u kunt inzien staat hoe u dat kunt doen.
Wat doet de gemeente aan het woningtekort?
De gemeente heeft met de regio afgesproken om tussen 2020 en 2030 ongeveer 1.200 woningen te bouwen. Dit willen we bereiken met grote woningbouwplannen, zoals Dekkerswald en Reomie in Ooij. Maar we willen ook dat inwoners zelf makkelijker een woning kunnen bouwen. Daarom hebben wij in 2022 al de regels voor kleine woningbouwplannen versoepeld. Het gaat dan om de bouw van 1 tot 4 woningen binnen de dorpskernen. Vaak zijn dit plannen op het perceel van inwoners met een grote tuin. In 2024 heeft de gemeenteraad besloten om de regels voor kleine woningbouwplannen verder te versoepelen.
Wat verandert er?
We versoepelen de regels voor het bouwen van nieuwe woningen in de dorpsrand. De gemeenteraad vond de regels te streng. Verder versoepelen we de regels voor het splitsen van woningen en het bouwen van een tijdelijke woning op het achtererf. Nu is het al mogelijk om achter op het erf een mantelzorgwoning te bouwen. Straks mag u op uw achtererf ook een tijdelijke woning bouwen voor bewoning door familie of om te verhuren.
Mag u straks overal een nieuwe woning bouwen?
In het nieuwe toetsingskader voor kleine bouwplannen staat aan welke regels een nieuw bouwplan moet voldoen. Het toetsingskader geldt voor bouwplannen in de dorpskernen. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat een bouwplan past in het straatbeeld. En we willen niet dat het woon- en leefklimaat van de omwonenden sterk afneemt door een (tijdelijke) woning. Daarom hebben wij hierover voorwaarden opgenomen in het toetsingskader. Zo moet iemand die een woning wil bouwen altijd eerst in gesprek met omwonenden.
Hoe gaat het nu verder?
Na de inzagetermijn stelt de gemeenteraad het nieuwe toetsingskader vast. De gemeenteraad kijkt dan ook naar de zienswijzen die zijn ingediend.