Verslag solidariteitsbijeenkomst Oekraïners

Dit is een oud bericht.
Solidariteitsbijeenkomst Oekraïne - foto Peter Hendriks

Derde Oekraïne-bijeenkomst in Groesbeek

Zaterdagmiddag 15 juni 2024 is er een bijeenkomst gehouden bij het evacuatiemonument aan de Mooksebaan in Groesbeek. De gemeenteraad stond samen met inwoners en meer dan 50 Oekraïense vluchtelingen stil bij de gebeurtenissen in Oekraïne. Het is de derde keer dat deze zogeheten solidariteitsbijeenkomst is georganiseerd.

Toespraken
De bijeenkomst werd geopend door raadsleden Florian Gödderz en Remco Hammer, organisatoren van deze bijeenkomst. Na de opening zijn er toespraken gehouden door burgemeester Mark Slinkman, de plaatsvervangend ambassadeur van Oekraïne (Anatolii Solovei) en Troian Prokopiuk. Troian is medisch evacué en raakte in maart door een explosie in Avdiivka zijn handen kwijt.

Aanval op het vrije westen
Groesbekers moesten in oktober 1944 hun dorp verlaten. Het evacuatiemonument aan de Mooksebaan herinnert aan die gebeurtenis. ”Het is 80 jaar geleden dat hier de bommen voor het laatst vielen, maar laten we ons niet vergissen: de aanval op het vrije Oekraïne is een aanval op het gehele vrije westen. Vandaag, meer dan ooit, moeten we ons verenigen en onze stem laten horen voor vrede”, zei Mark Slinkman.

Anatolii Solovei sprak over de verwoestingen die in veel Oekraïense steden hebben plaatsgevonden. Hij noemde dit vergelijkbaar met de verwoestingen die in het verleden in Groesbeek en Rotterdam hebben plaatsgevonden. “Huizen, ziekenhuizen en scholen liggen in puin. De echo’s van de oorlog klinken nog steeds in de harten van de overlevenden. Tragische verhalen over Groesbeek en veel Oekraïense dorpen en steden delen dezelfde pijn en veerkracht. In beide gevallen hebben gewone burgers buitengewone moed getoond tegenover de wreedheden van de vijand. ” Troian Prokopiuk gaf aan dat hij Groesbeek en Nederland dankbaar is voor de steun en hulp in deze situatie.

Bloemstukken
Na de toespraken werden er bloemstukken gelegd namens de gemeente Berg en Dal, de gemeenteraad, gemeente Kranenburg, de ambassade van Oekraïne, het Vrijheidsmuseum en de Groesbeekse Airborne Vrienden. Overige aanwezigen mochten ook een bloemetje leggen. De bijeenkomst aan de Mooksebaan werd afgesloten met de taptoe, twee minuten stilte en tot slot het volkslied van Oekraïne. Aanwezigen stonden daarbij hand in hand met elkaar. 

Dansen
Na de herdenking gingen raadsleden, Oekraïense vluchtelingen en overige genodigden naar het Vrijheidsmuseum. Daar wachtte een warme maaltijd, met muzikale omlijsting van het KLEFOR Freundschaftsorchester onder de leiding van Thomas Ruffmann. Kinderen van de Oekraïense school “Volya Ukraine” uit Nijmegen vertoonden op het Vrijheidsplein in het museum nog enkele danskunsten. Rond de klok van 19:00 uur ging iedereen weer naar huis. 

Het plan is om deze bijeenkomst volgend jaar opnieuw te organiseren.