“De wereld stekkie voor stekkie groener maken”

“Ik houd zo ongelofelijk van planten en bloemen, kom maar kijken in de tuin”, met een stralend gezicht verwelkomt Rieteke uit Groesbeek ons in haar groene oase. Ze vertelt trots over hoe ze haar tuin verzorgt en de leuke contacten die ze heeft door haar ruilkastje met stekjes aan de gevel van het huis. “Zo kan ik mijn liefde voor planten doorgeven en de wereld een beetje groener maken”.

“Het was echt een verborgen hobby. Als moeder van kleine kinderen had ik helemaal geen tijd voor de tuin. Toen ze eenmaal het huis uit gingen, zijn mijn man en ik in Groesbeek gaan wonen. We kochten een perceel met een klein huisje en een flinke tuin. We maakten het huis een keer zo groot en er bleef genoeg tuin over om lekker mee aan de slag te gaan. Ik beleef er zoveel plezier aan. We hebben de tuin wel vier keer veranderd, maar nu is het naar mijn zin. En het leuke is: door met andere plantengekkies te ruilen zien de borders er ieder jaar toch anders uit Dat houdt het zo spannend.”

Gelukkige vondst

Rieteke gaat enthousiast verder: “Onderweg naar mijn werk kwam ik kastjes met stekjes om te ruilen tegen. Dat vond ik zo leuk. Dat wil ik ook, dacht ik. Dan kan ik mijn groene kennis delen met anderen.” Zo werd Happy Stekkie Ruil Plekkie geboren. Inmiddels heeft Rieteke 328 leden in haar happy stekkie community, organiseert ze een of twee ruildagen in het jaar en is ze het hele voorjaar en de zomer dagelijks te vinden in haar prachtige tuin.

Wat groen kan doen

“Ik wil mensen laten zien dat het helemaal niet moeilijk is om een mooie en groene tuin te hebben. Je wordt niet alleen blij van groen om je heen, het is ook echt koeler als je zorgt voor planten in je tuin. En wat ik ook belangrijk vind: je geeft beestjes als vlinders, bijen, egels en vogels ook wat ze nodig hebben. Al die beestjes zorgen ervoor dat onze planten bloeien door ze te bestuiven en ze verspreiden zaden. Daar mogen we best wat meer bij stilstaan. Ook de gesprekken die ik heb met de mensen die komen ruilen, geven me energie. Ik laat ze zien hoe ik tuinier en geef graag tips.”

Gewoon beginnen

Rieteke heeft twee tips voor mensen die wel wat tegels uit de tuin willen halen en meer planten daarvoor in de plaats willen: “Het is misschien een beetje flauw, maar begin gewoon. Haal die tegels er maar uit. En natuurlijk ook wat van het zand dat er onder zit. Vul het gat met aarde en zet er een paar mooie planten in. Wil je het helemaal goed doen, kijk dan naar inheemse soorten. Dat zijn planten die van oorsprong Nederlands zijn. Denk aan de Teunisbloem, Steenanjer of Wilde Margrieten. Als je zin hebt, mag je ook altijd bij mij langskomen om een plantje te ruilen. En heb je zelf niets in de aanbieding? Doe dan een kleine donatie door de brievenbus. Dan kan ik daar weer potgrond van halen voor nieuwe stekkies”.

Hoogteverschil

De andere tip van Rieteke is voor mensen met een iets kleinere tuin: “zet klimplanten zo kun je meer kleur en fleur creëren. Zorg dat je grote planten achteraan zet en planten die laag blijven vooraan. Dat zorgt voor een mooie balans in je tuin én je kunt ook echt genieten van al het moois, omdat je alles kunt zien.”

Word lid van Happy Stekkie Ruilplekkie

Wil je ook lid worden van de happy stekkie ruilplekkie community, meld je dan aan op haar Facebook pagina.

Kom ruilen

Op 28 september organiseert Rieteke weer een ruildag bij haar in de tuin. Dan kan je je eigen stekkies ruilen tegen iets moois van Rieteke en gelijk haar mooie tuin bewonderen.

Gratis tegeltaxi Berg en Dal

Wilt u tegels uit uw tuin halen en vervangen door groen? Dan kunt u zich aanmelden voor de gratis tegeltaxi! Wij komen door heel de gemeente Berg en Dal gratis de tegels ophalen die u zelf uit uw tuin verwijdert. Voorwaarde is dat u de oude tegels niet vervangt door nieuwe.

De gemeente organiseert deze actie samen met het Derdebaan groenteam van Pluryn. Aanmelden via www.samenbergendal.nl.

Verander jij mee?

Als inwoner kun je op verschillende manieren aan de slag met jouw tuin en omgeving aanpassen aan het veranderende klimaat. Meer informatie hierover op www.veranderjijmee.nl