In de gemeente Berg en Dal halen we stenen eruit en zetten we groen erin. Dit doen we onder andere op gemeentegrond. Op verschillende plekken vervangen we stenen door planten en bomen. Maar inwoners dragen ook een steentje bij.

Zoals René Gerritzen uit Millingen aan de Rijn. René heeft zijn voortuin een tijdje geleden vergroend. En het mooie is dat een groene én onderhoudsvriendelijke tuin heel goed samen gaan.

René: ‘Ik heb het grind eruit gehaald en deels vervangen door bodembedekkers. Bodembedekkers laten net als grind weinig onkruid door. Je bent daardoor minder tijd kwijt met het weghalen van onkruid.’

Begin met het maken van een plan

René heeft het vergroenen van zijn voortuin grondig aangepakt. ‘Ik heb eerst een plan op papier gemaakt; waar wil ik stenen, waar planten en plantenbakken. Daarna heb een beplantingsplan gemaakt; welke planten wil ik erin zetten. Hierbij heb ik natuurlijk rekening gehouden met de positie van mijn tuin. Mijn voortuin ligt op het noordoosten, dus er moeten planten in die het ook in de schaduw doen.

Ik heb gekozen voor afwisseling, veel verschillende soorten planten. In de zomer is er altijd wel een plant aan het bloeien en ik heb ook groenblijvende soorten. Hierdoor blijft de tuin zelfs in de winter nog groen.’

De afwisseling zit hem ook in de inrichting van de tuin. Plantenborders zijn afgewisseld met lavastenen en verhoogde delen. ‘Op de lavastenen groeien allerlei mosjes, dus dat is ook weer goed voor de natuur’, aldus René. 

Begin in het klein

Voor René is zijn tuin een hobby en hij is dol op alles wat groeit en bloeit. Maar ook als je geen groene vingers hebt, kun je je tuin groener maken. René: Ik kan me voorstellen dat een hele tuin in een keer aanpakken best lastig is. Maar je kunt ook klein beginnen. Haal eerst eens een paar stenen eruit en vervang deze door planten. En kies dan voor makkelijke planten die het bijna overal doen, zoals lavendel, kattenkruid, Japanse zegge of een vlinderstruik.

En vergeet niet om ook het witte zand dat onder de stenen ligt te verwijderen. Dit witte zand vervang je door potgrond of tuinaarde. Planten groeien niet op wit zand, want daar zitten geen voedingsstoffen in.’

Benieuwd welke planten René in zijn voortuin heeft staan? 

Plantenlijst van  René Gerritzen:

Nederlandse naamWetenschappelijke naamSoort plant
KlokjesbloemCampanula poscharskyanaVaste plant
Portugese laurierPrunus lusitanicaHeester
Amerikaanse seringCeonothus thyrsiflorusHeester
ScheefbloemIberis sempervirensVaste plant
KattenkruidNepeta racemosa ‘groc’Vaste plant
RotsheidePieris japonicaHeester
JeneverbesJuniperusDwergconifeer
BlauwkussenAubrietaVaste plant
LavendelLavandula angustifoliaVaste plant
Herfst anemoonAnemone hybridaVaste plant
PurperklokjeHeucheraVaste plant
SchaduwkruidPachysandra terminalisVaste plant
DaglelieHemarocallisVaste plant
Japanse sneeuwbalViburnem plicatum ‘Kilimanjaro’Heester
HartlelieHosta sieboldiana ‘Elegans’Vaste plant
Rode kerspruimPrunus ceracifera ‘Nigra’Mini boom
Japanse papierstruikEdgeworthia chrysantha ‘Grandiflora’Heester
LeliegrasLiriope muscariSiergras
ZeggeCarex morrowi ‘Irish Green’Siergras
SlangenbaardOphiopogon planiscapus ‘Niger’Siergras
Veelboemige KornoeljeCornus florida ‘Little Princess’Heester

Wilt u zelf tegels wippen of heeft u locatietips voor ons?

Stenen eruit, groen erin! Met elkaar maken we het verschil. Kijk op samenbergendal.nl en klik op vergroenen. Hier staan tips om zelf te tegelwippen en kunt u hulp vragen bij een buurtactie om uw straat op te fleuren. Ook kunt u tips aan ons doorgeven voor plekken op gemeentegrond die wel wat groen kunnen gebruiken.